Uczniowie klasy I c oraz I e podczas wycieczki mięli okazję uczestniczyć w zajęciach edukacyjnych, w których dowiedzieli się wielu ciekawych informacji na temat różnego rodzaju drzew, krzewów, roślin. Temat przewodni zajęć brzmiał „Wykorzystanie roślin w przeszłości i dziś”. Pani przewodnik przedstawiła dzieciom rośliny, które były wykorzystywane w przeszłości oraz, które wykorzystywane są dzisiaj w różnych dziedzinach, między innymi w kosmetyce, farmacji, w przemyśle spożywczym. Dzieci miały okazje bezpośrednio poczuć i spróbować ziarenek gorczycy, orzechów włoskich, smakowały dżemu z cukinii. Na zakończenie zajęć edukacyjnych, celem podsumowania, dzieci zabawiły się w grę edukacyjną w której należało dopasować odpowiednią roślinę do produktu, jaki z niej powstaje, np. szczaw – zupa szczawiowa, wierzba – koszyczek wiklinowy, słonecznik – olej słonecznikowy.
Kolejną atrakcją naszej wycieczki były warsztaty eksperymentalne, chemiczne. Dzieci mogły bardzo dokładnie zapoznać się z wyposażeniem laboratorium chemicznego, zapoznały się z nazewnictwem laboratoryjnym. Uczestniczyły w przeprowadzeniu kilku doświadczeń, min. „ wulkan”, „burza”, „deszcz”. Uczniowie byli zachwyceni warsztatami chemicznymi, wielu z nich stwierdziło, że marzy im się zawód chemika.
Po części teoretycznej (edukacyjnej) był czas na posiłek. Dzieci zajadały pyszne, ciepłe kiełbaski.
M. Rakoczy
K. Menżyk