Wiosna jest szczególną porą roku. Obchodzimy wtedy Wielkanoc. Zgodnie z tradycją na wielkanocnym stole powinny się znaleźć: mazurki, baby, babeczki. Uczniowie klasy II e podjęli się trudnego zadania pieczenia wielkanocnych ciast.
Zanim przystąpiliśmy do świątecznych wypieków, dzieci przyniosły przepisy na wielkanocne ciasta i obliczały ceny wypieków. Mali cukiernicy przystąpili z wielkim entuzjazmem do przygotowania ciast pod okiem rodziców. Lekcja pieczenia świątecznych wypieków pozwoliła uczniom zdobyć nowe doświadczenia. 22 kwietnia cukiernicy zaprosili swoich rodziców na degustacje.
Degustujący zachwycali się świątecznymi wypiekami. Upieczone ciasta wielkanocne urzekły nas zapachem cytryny i kusiły delikatnym kakaowym kremem. Wspólne pieczenie, dekorowanie i smakowanie ciast wprowadziło nas w wielkanocny nastrój. Uczniowie poznali kulinarne tradycje, a nabyte umiejętności przydadzą się niewątpliwie w czasie świątecznych przygotowań.
Barbara Szewczyk