W dniu 7 listopada wszyscy uczniowie klas I-III po raz kolejny aktywnie uczestniczyli w ogólnopolskim programie „Śniadanie Daje Moc”. Głównym zadaniem programu była edukacja najmłodszych poprzez zwiększanie świadomości na temat zdrowego odżywiania i roli śniadania w diecie oraz zaangażowanie nie tylko nauczycieli, ale i rodziców w kwestie prawidłowego żywienia dzieci.
Już na kilka dni przed planowanym finałem programu, nauczyciele przygotowywali swoich uczniów udzielając informacji na temat prawidłowego żywienia oraz zapoznając ich z piramidą zdrowego odżywania. Przechadzając się korytarzem szkolnym można było usłyszeć dobiegające z każdej klasy wesołe piosenki oraz poczuć zapach świeżych warzyw i owoców, serów, wędlin oraz pieczywa. Posiadając teoretyczne podstawy zdrowego odżywiania i kultury spożywania posiłków mogliśmy śmiało przystąpić do zbiorowej „śniadaniowej” zabawy.
Wszystkie klasy wykazały się ogromną inwencją twórczą. Uczniowie wspólnymi siłami przygotowali ciekawe propozycje zdrowych śniadań, ucząc się tym samym współpracy. Jak na małych kucharzy przystało, z własnoręcznie zrobionymi czapkami kucharskimi i z ogromnym zaangażowaniem zajęli się przyrządzeniem wesołych kanapek, kolorowych sałatek, świeżych koktajli, a także owocowych szaszłyków. Na niektórych stołach pojawiły się także prześmieszne myszki wykonane z jajek, które posmakowały nawet największym niejadkom.
Niebanalnym pomysłem była również specjalna edycja MasterChefa, zorganizowana w wielu klasach oraz konkursy na temat znajomości 12-stu zasad zdrowego odżywiania. Uczniowie dowiedzieli się również jak estetycznie nakryć stół, a z racji tego, że bardzo ważne są dla nas rodzinne posiłki, do wspólnego śniadania zaprosili rodziców oraz poczęstowali pracowników szkoły zdrowymi, smacznymi kanapkami. Swoją przygodę ze zdrowym odżywianiem zakończyliśmy na otrzymaniu certyfikatu aktywnego udziału w programie „Śniadanie Daje Moc”.
Ogromne podziękowania należą się także rodzicom oraz babciom i dziadkom, którzy bardzo chętnie włączyli się do programu poprzez przyniesienie świeżych produktów, pomoc w stworzeniu oraz zjadaniu kulinarnych dzieł sztuki.
Katarzyna Szczerba