Dzisiaj w naszej szkole odbyły się „Potyczki kulinarne” w ramach szkolnego projektu – „Od logiki do praktyki”, którego koordynatorami są pani Katarzyna Jarosz i pan Krzysztof Nowak. Uczniowie do dzisiejszego turnieju przygotowali wcześniej czapki kucharskie, dobrali się w drużyny, w których opracowali strategię działania, umówili się jakie danie zaserwować (przystawka, deser), zaplanowali menu – które było „ściśle tajne” – znane tylko kucharzom, uzgodnili z koordynatorem jakie sprzęty będą potrzebne do wydania zaplanowanych dań, rozdzielili w drużynie odpowiednie czynności i zadania.
Do „Potyczki kulinarnej” przystąpiły drużyny w składzie:
- Oliwia Plewoska, Julia Dudek, Natalia Drzymała
- Nadia Watkowska, Iga Jankowska
- Emilia Furs, Milosz Pieśkiewicz, Oliwier Jaroszewicz
- Zuzanna Miciul, Julia Kałążna
Kucharzy powitała pani K. Jarosz, która przedstawiła jury mające trudne zadanie oceny przygotowanych dań. Po wzajemnej prezentacji drużyny przystąpiły do losowania stanowiska pracy oraz czynności kulinarnych.
I się zaczęło… mycie, obieranie, krojenie, miksowanie, blendowanie, maczanie, gotowanie, doprawianie, smakowanie, dekorowanie… i sprzątanie.
Dziwne odgłosy dochodzące z sali przyciągnęły panią Dyrektor Krystynę Górecką, która również przyglądała się zmaganiom kucharzy i życzyła połamania widelców;)
Jury w składzie: Lena Kaczmarek, Sandra Rupert, Ilona Kozubska, Grażyna Kaczmarek, Ilona Sosin podglądało, „przeszkadzało” i wypytywało pracujących kucharzy. Oceniało: estetyczne przygotowanie stanowiska pracy i porządek utrzymywany na bieżąco, wygląd kucharzy, smak potrawy, estetykę podania, trudność wykonania, współpracę zespołu.
Każda drużyna przygotowała przystawkę i deser:
Stanowisko 1: Oliwia, Julia Natalia zaserwowały owocowe szaszłyki i lody z sosem waniliowym i dodatkami.
Stanowisko 2: Julia i Zuzia podały sałatkę a la Zuzia, tiramisu a la Julia.
Stanowisko 3: Iga i Nadia częstowały kanapkami z avocado i deserem jogurtowo – porzeczkowym.
Stanowisko 4: Emilia, Oliwier, Miłosz zaprezentowali sałatkę grecką i torcik biszkoptowy z musem truskawkowym.
Nagrodę małego jury zdobyły: Julia, Oliwia, Natalia, natomiast miejsce I przyznano Zuzi i Julii.
Wszyscy uczestnicy otrzymali pamiątkowe dyplomy i medale, natomiast nagrody, kucharze własnoręcznie wylosowali 🙂 zostały wręczone przez jurorkę Lenę wywołały okrzyki zdumienia i radości na twarzach młodych kucharzy:)