W ramach obchodzenia Tygodnia Ekologicznego, Tropiciele z I f udali się na wycieczkę do ogródka działkowego, by na własne oczy zobaczyć przygotowania do wiosny. Przy okazji poznawania dwuznaku „ch”, obserwując niebo wykonali rysunki chmur. Uczniowie przede wszystkim dowiedzieli się, jakie prace wykonuje się wiosną w ogródku, do czego służy kompostownik oraz podziwiali piękne okazy kwiatów, które niedawno zakwitły.
Z racji tego, iż pierwszaki chciały pogłębić swoją wiedzę na temat ogrodów, sprawdzały co takiego kryje się w szklarni, jakie warzywa można w nich uprawiać i dlaczego jest tam tak ciepło.
Mali tropiciele wiedzą już o tym, że spożywanie surowych warzyw jest bardzo ważne dla zdrowia i dostarczają one wielu witamin.
Na zakończenie wycieczki dzieci (dbając o higienę i bezpieczeństwo) wykonały przepyszną sałatkę jarzynową, którą poczęstowały pracowników szkoły, a następnie zjadły z ogromnym apetytem.
Katarzyna Szczerba