Sp1

Od ziarenka do bochenka – warsztaty piekarnicze

no images were found

W dniu 23.09.2014 uczniowie klasy IVc  i  Vc  udali się z wizytą do  Wiejskiego Gościńca w Radowie Małym. Gospodarze oprowadzili nas po gościńcu. Zobaczyliśmy krowy, konie, kozy, króliki, kury i rodzinkę kotów z ośmioma maleńkimi kociakami. Następnym punktem wizyty było wprowadzenie w świat smakowitych wypieków. Warsztaty piekarnicze pod okiem mistrzyni Wioli okazały się bardzo ciekawym doświadczeniem.

Przygotowaliśmy ciasto chlebowe według tradycyjnej receptury, formowaliśmy bochenki, dekorowaliśmy różnymi ziarnami i piekliśmy w piecu chlebowym. Podczas gdy chlebki piekły się w piecu zajęliśmy się przygotowaniem ciasta na bułeczki i ciasteczka. Tworzyliśmy różne oryginalne kształty naszych wypieków, nadziewaliśmy marmoladą i dekorowaliśmy kolorowymi posypkami. Gdy już wszystkie nasze wypieki znalazły się w piecu mogliśmy zająć się degustacją kolorowej pizzy. Przejażdżka bryczką ciągniętą przez konie była chwilą relaksu po bardzo zajmujących warsztatach piekarniczych.

Dzieci dowiedziały się, że na terenie gościńca ukryty jest skarb. Wszyscy ruszyli w poszukiwaniu tego skarbu. Skarbem okazały się batoniki, które znaleźli uczniowie klasy Vc.
Oczekując na nasze wypieki niektórzy zdecydowali się na mielenie ziarna tradycyjnym żarnem. Zajęcie  to okazało się bardzo trudne. Wszyscy doszli do wniosku że, dawne sposoby otrzymywania mąki wymagały  wiele wysiłku.

Kiedy nasze wypieki pojawiły się na stole zaczęło się pakowanie ich do woreczków. Smakowity chlebek, bułeczki i ciasteczka dzieci zabierały do domu. Nie wszyscy jednak zdecydowali się na pakowanie – część dzieci nie mogła oprzeć się wyglądowi wypieków i postanowiła spałaszować je na miejscu.
Na zakończenie naszej wizyty w gościńcu każdy uczestnik otrzymał certyfikat „Mistrza Piekarnictwa Travel Shop”.

Bożena Koronowicz
Barbara Grzejszczyk



Skip to content