Znali ją już bowiem starożytni Majowie i Aztekowie, którzy z ziaren kakaowca przyrządzali czekoladowy napój, pity podczas różnych ceremonii i podawany jako mikstura lecznicza. Gdy Kolumb przywiózł ziarna do Europy, nie wiedziano, jak je wykorzystać, dlatego na czekoladę musieliśmy czekać dość długo. W XVII wieku spopularyzowano picie czekolady z cukrem, a tradycyjna tabliczka pojawiła się dopiero w XIX wieku.
Chętni uczniowie klas I mieli możliwość zaprojektowania opakowania do swojej ulubionej czekolady. Uczniowie klas II przygotowali i przynieśli przepisy kulinarne na smakołyki wykonane z dodatkiem kakao lub czekolady. Natomiast chętni uczniowie klas III przygotowali prezentacje multimedialne.
Dziękujemy uczniom, którzy dostarczyli swoje prace plastyczne, przepisy i prezentacje. Przepisy i projekty opakowań można było zobaczyć na wystawie, a prezentacje były pokazane przez nauczycieli podczas zajęć.
Podczas dnia czekolady zorganizowane były stoiska z przepysznymi smakołykami, oczywiście z czekoladą. Podczas kiermaszu zebrano kwotę 1 952,74 zł . Z tej kwoty 1.500,00 zł przekazano na pomoc Ukrainie , pozostała kwota została przekazana na potrzeby Małego Samorządu Szkolnego.
Bardzo dziękujemy uczniom i rodzicom, którzy włączyli się do akcji i przynieśli liczne wypieki i inne smakołyki z czekolady.
Dziękujemy także całej społeczności klas 1-3 wraz z wychowawcami i paniom z obsługi szkoły za wsparcie. Pani Annie Gotfryd, Oli Gotfryd, Kornelowi Duczyńskiemu i Szymonowi Sosnowskiemu za pomoc w liczeniu zebranych funduszy.
Na szczególne wyróżnienie zasługują nasi „mali sprzedawcy”, którzy dzielnie czuwali nad dystrybucją smakołyków.
Kolejny Dzień Czekolady już za rok. 😉
Organizatorzy:
Brygida Gębarska, Danuta Pałka,
Mały Samorząd Uczniowski
z opiekunką Eweliną Cichoń