Sp1

Potyczki kulinarne

Dzisiaj w naszej szkole odbyły się „Potyczki kulinarne” w ramach szkolnego projektu – „Od logiki do praktyki”, którego koordynatorami są pani Katarzyna Jarosz i pan Krzysztof Nowak. Uczniowie do dzisiejszego turnieju przygotowali wcześniej czapki kucharskie, dobrali się w drużyny, w których opracowali strategię działania, umówili się jakie danie zaserwować (przystawka, deser), zaplanowali menu – które było „ściśle tajne” – znane tylko kucharzom, uzgodnili z koordynatorem jakie sprzęty będą potrzebne do wydania zaplanowanych dań, rozdzielili w drużynie odpowiednie czynności i zadania. 

Do „Potyczki kulinarnej” przystąpiły drużyny w składzie:

  • Oliwia Plewoska, Julia Dudek, Natalia Drzymała
  • Nadia Watkowska, Iga Jankowska
  • Emilia Furs, Milosz Pieśkiewicz, Oliwier Jaroszewicz
  • Zuzanna Miciul, Julia Kałążna

Kucharzy powitała pani K. Jarosz, która przedstawiła jury mające trudne zadanie oceny przygotowanych dań. Po wzajemnej prezentacji drużyny przystąpiły do losowania stanowiska pracy oraz czynności kulinarnych.

I się zaczęło… mycie, obieranie, krojenie, miksowanie, blendowanie, maczanie, gotowanie, doprawianie, smakowanie, dekorowanie… i sprzątanie.

Dziwne odgłosy dochodzące z sali przyciągnęły panią Dyrektor Krystynę Górecką, która również przyglądała się zmaganiom kucharzy i życzyła połamania widelców;)

Jury w składzie: Lena Kaczmarek, Sandra Rupert, Ilona Kozubska, Grażyna Kaczmarek, Ilona Sosin podglądało, „przeszkadzało” i wypytywało pracujących kucharzy. Oceniało: estetyczne przygotowanie stanowiska pracy i porządek utrzymywany na bieżąco, wygląd kucharzy, smak potrawy, estetykę podania, trudność wykonania, współpracę zespołu.

Każda drużyna przygotowała przystawkę i deser:

Stanowisko 1: Oliwia, Julia Natalia zaserwowały owocowe szaszłyki i lody z sosem waniliowym i dodatkami.

Stanowisko 2: Julia i Zuzia podały sałatkę a la Zuzia, tiramisu a la Julia.

Stanowisko 3: Iga i Nadia częstowały kanapkami z avocado i deserem jogurtowo – porzeczkowym.

Stanowisko 4: Emilia, Oliwier, Miłosz zaprezentowali sałatkę grecką i torcik biszkoptowy z musem truskawkowym.

Nagrodę małego jury zdobyły: Julia, Oliwia, Natalia, natomiast miejsce I przyznano Zuzi i Julii.

Wszyscy uczestnicy otrzymali pamiątkowe dyplomy i medale, natomiast nagrody, kucharze własnoręcznie wylosowali 🙂 zostały wręczone przez jurorkę Lenę wywołały okrzyki zdumienia i radości na twarzach młodych kucharzy:)

Zapraszamy do galerii zdjęć:)

 



Skip to content